Teknik olarak keten bir sebzedir. Keten kumaş, keten bitkisinin saplarının içinde yetişen selüloz liflerinden veya insanlık tarihinde en eski ekilen bitkilerden biri yapılır.
Keten Kumaş Alanlar Kumaş. Keten yıllık bir bitkidir, bu sadece bir yetiştirme mevsimi için geçerlidir. Tohum ekiminden yaklaşık yüz gün içinde hasat edilmeye hazırdır. Hava özellikle sıcak ve kuru olmadığı sürece keten, bu süre zarfında az sulama veya dikkat gerektirir. Parlak mavimsi yeşil yaprakları ve soluk mavi çiçekleri olan, yaklaşık üç ya da dört metre boyunda büyür, ancak nadir durumlarda çiçekler kırmızı renkte çiçek açar.
Keten, yalnızca ince, güçlü lifleri için değil, aynı zamanda diyet lifi ve omega-3 yağ asitleri gibi besin açısından zengin tohumları için dünyada yetiştirilmektedir. Keten yağı, yağlı boya ressamları arasında popüler bir kurutma yağıdır.
Keten Çeşitleri
Keten Kumaş Alanlar Kumaş. Bugüne kadar, tohum ve liflerin hem kalitesini hem de verimini en üst düzeye çıkaran keten ekimi yöntemi keşfedilmedi. En yüksek kalitede keten elyaf elde etmek için, bitki tamamen olgunlaşmadan hasat edilmeli, bu da daha kalitesiz bir yağa neden olur. Tersine, eğer en iyi yağ elde etmek için olgunlaşma sonrası hasat yapılırsa, lif kalitesi bozulur. Böylece, iki farklı türde keten bitkisi yetiştirilir:
Keten tohumu çeşitli temel olarak tohumun yüksek besin değerine sahip bir yağ elde etmek için yetiştirilir. Bu tür oldukça kısadır ve tohum verimini artıran birçok ikincil dal üretmektedir.
Keten çeşitli uzun, daha ince büyür ve daha az dalları ile eğilimindedir. Bitkinin ahşap gövdesinden çok uzun elyaf çıkarmak için yetiştirilir ve daha sonra eğrilerek keten kumaş haline getirilir. Keten fabrikası boyu ne kadar uzun olursa.
Keten Kumaş Alanlar Kumaş. Keten çeşitli iklimlerde yetişebilir, ancak serin, nemli ortamlarda gelişir. Aşırı sıcaklığı tolere edemez, bu nedenle keten ekim programı bölgesel iklim koşullarına bağlı olarak ülkeden ülkeye değişiklik gösterir . Örneğin, daha sıcak bölgelerde keten kışa ekilir, böylece ilk baharın ısısından önce hasat yapılabilir. Bir sürü organik bileşen gerektirdiği için, keten gibi derin topraklarda ve alüvyon topraklarında en iyi yetişir.
Keten hasatı
Keten, sarı renk açmaya başladığında tohumların kahverengiye dönüşmesi durumunda lifleri için hasat edilmeye hazırdır. Bununla birlikte, bazı çiftliklerde, bitki tohum çimlenmeden önce hasat edilir. Bu son derece ince elyaflar verir, ancak yetiştiriciyi bir sonraki ekim için tohum bırakmadan ve daha sonra yabancı ithalata bağımlı kılar.
Hasat edilen keten demetleri.Keten bitkisinin sapları, tercihen, kök sistemiyle baz kısmında kesilmek yerine, bir miktar bozulmadan çekilir. Bu, fiberin kalitesini çeşitli şekillerde en üst düzeye çıkarır. Öncelikle, değerli elyaflar sapın uzunluğunu köklere kadar uzatır, böylece bitki kökü ile yukarı doğru çekilirse üretilen elyafın uzunluğu artar. Bu uygulama aynı zamanda, bitki özünün kesik saptan sızmasını önler; elyafları kurutup nihayetinde daha kalitesiz kumaşa yol açar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.