Tekstil İpliği Nedir?
Her gün tekstil ipliği ile yapılmış şeyleri kullanıyoruz. Taktığınız tişört ve üzerinde yürüdüğünüz tişört hakkında düşünün. İpliğin nasıl yapıldığını hiç düşündün mü?
Tekstil ipliği doğal veya sentetik lifler veya filamentlerden oluşan bir ipliktir. Bir lif küçük bir kısa saç parçasıdır. Bir filaman tek bir parça kumaş alanlar maddenin uzun bir telidir. Tekstil ipliğinde, iplikler yapmak için tek tek lifler veya filamanlar birlikte sarılır.
Tekstil ipliği; koyun yünü, ipekböceğinden ipek veya bitkilerden pamuk ve keten gibi maddelerden elde edilen doğal liflerle yapılabilir. Ayrıca yapılabilir sentetik naylon, akrilik, polyester kumaş alan gibi çok çeşitli maddelerin oluşturulan ya da insan yapımı lifler parti kumaş alan.
İplik alanlar yapma işlemi denir eğirme. İplik, makine ile veya elle bükülebilir. Dokuma için kullanılan iplik, sıkı bir bükülme, pürüzsüz bir yüzeye ve uzun bir çok mukavemete sahip olma eğilimindedir. Örgü ipliği daha gevşek bir büküm. Dokuma için kullanılan parlak renkli pamuk ipliği. Bu ipliğin yüzeyi sıkı ve pürüzsüz.
Pamuklu dokuma iplikleri
Birçok spesifik üretim metodu sonsuz bir iplik çeşidiyle sonuçlanır. Tekstil ipliği, birçok özel teknik terimleri içeren küresel bir sektörde yapılmaktadır. Burada hepsini kapatamayız, ama şimdilik temel sınıflamaları ve birkaç çeşit ipliği inceleyelim.
Tekstil İpliklerinin Sınıflandırılması
Tüm tekstil ipliği yapıya veya nasıl yapıldığına göre sınıflandırılır. Genel olarak, üç temel sınıflandırma vardır. Her birine bakalım.
Telli elyaf iplikler parti iplik yapmak için birbirine sarılmış birçok kısa elyaftan üretilmiştir. Bu, ipliğin en temel sınıflandırmasıdır. Çoğu elyaf lifleri doğal malzemelerden yapılmıştır.
Kat iplikler bir veya daha fazla lifli elyaf ipliği telinden yapılır. Tek katlı bir iplik, bükme ile bir arada tutulan tek bir elyaf lifidir. İki ve üç katlı iplikler, birlikte bükülmüş kumaş parçası alan iki veya üç tek iplikten yapılır. Daha fazla mukavemet veya istenilen yüzey etkisine ihtiyaç duyan kumaşlar gerektiren kumaşlar için çok katlı iplik kullanılır.
Filament ipliğin tüm uzunluğunu çalıştıran bir veya daha fazla sürekli iplikten yapılır. Bunlar kesikli liflerden çok daha uzun. İpek tek doğal filament ipliktir. Çoğu filament ipliği, mekanik veya kimyasal işlemlerle oluşturulan sentetik malzemelerden yapılma eğilimindedir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.