Bir hobi terzi ya da terzisisin ve kumaşlar ve tekstil hakkında her şeyi bilmek ister misin? Burada en önemli kumaş türlerine ve bunları nasıl kategorilere ayıracağınıza dair bir genel bakış yer almaktadır.
Farklı kumaş alan türleri arasındaki fark nedir? Nasıl yapılır? Neden bazıları değil, başkaları da gerilir? Bilgi olmayan maddeleri nasıl tanıyabilirim? Aynı tipteki kumaşlar için bakım talimatları neden çok farklıdır? Bugün bunlara ve diğer birçok soruya cevap vermek istiyoruz.
Burada temel malzemelerin kaba bir sınıflandırmasını, farklı işleme ve sonlandırma parça kumaş yöntemlerini, farklı madde tiplerini ve bunların kullanımının yanı sıra ortak bakım talimatlarının açıklamalarını bulabilirsiniz.
Avantajlar
Pamuklu kumaşlar çok yumuşak olduğu için, cilt dostu olarak kabul edilir. Nemi emmediği halde nem emilimi çok yüksektir. Ayrıca daha yavaş kurur. Pamuğun neredeyse kumaş alanlar her zaman nemi içerdiği gerçeğinden dolayı, elektrostatik olarak yüklenmez ve ıslak olduğunda kuruduğundan daha fazla yırtılmaya karşı dayanıklıdır. Pamuk çok hafif ve havadardır ve bu nedenle iyi bir ısı yalıtıcısı değildir. Çok esnek değil ve kırışıklıklar güçlü.
Rafine etme
Fiziksel veya kimyasal işlemlerle, pamukun özellikleri değiştirilebilir. Merserize olduğunda, örneğin, kostik soda çözeltisi ile muamele altında pamuk gerilir, böylece ucuz kumaş daha fazla parlar ve daha sağlam hale gelir. Selüloz ile zenginleştirilmişse (örneğin, sentetik reçinelerle), daha elastik hale gelir ve daha az kırılır, ancak artık çok sağlam ve emici değildir.
Giysiler (pantolonlar, elbiseler, etekler, ceketler, bluzlar, iç çamaşırlar vb.)
Aksesuarlar (çantalar, şapkalar, mendiller, kalem kutuları, patchwork, vb.)
Ev tekstili (yatak çarşafları, mutfak havluları, masa örtüleri, banyo havluları, vb.)
Keten ayrıca insanlık için birkaç bin yıl boyunca giyim olarak sarma da dahil olmak üzere, sayısız olası kullanımı biliyorlardı. Özellikle parti kumaş alanlar keten ayrıca büyük talep görmüştür. Keten lifleri keten bitkisinin köklerinden çıkarılır. Bu kök (bir bütün olarak ekstrakte edilir, böylece kök yaralanmaz) ile vurulur ve genellikle lif demetlerinin çözülebilmesi için sahada kurutulur. Bunun için, meyve kapsülleri gövdeden ayrılır (oluklu), odun çekirdeği kırılır (kırılır), tüm ahşap parçalar çıkarılır (sallanır) ve son olarak lifler onları döndürmek için taranır (nefes alır).
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.