Pamuk, gezegendeki en yaygın olarak üretilen doğal elyaftır. Diğer doğal lifler arasında ipekböceği kozalarından yapılan ipek; koyun ya da alpakaların kürklerinden yapılmış yün; ve keten bitkilerinin gövdelerinden liflerden yapılmış keten.
Toptan Kumaş Alanlar. Pamuk lifleri pamuk bitkilerinden gelir. Spesifik olarak, tohum bitkisinden (pamuk bitkisinin tohumlarının dış tabakasından) büyürler. Pamuk çekirdeği çarşaf veya tişört haline getirilmeden önce, önce bitkiden ayrılmalı ve daha sonra tohumlardaki lifler ayrılmalıdır.
Pamuklu kotonlarınıza, pamuklu çoraplarınıza veya pamuklu bir topuza yakından bakarsanız, çok ince, tüylü lifler görürsünüz. Her pamuk lifi tek bir hücredir. Çoğu hücre türü çok küçüktür ve onları görmek için güçlü bir mikroskop kullanmanız gerekir. Ancak pamuk lifleri çıplak gözle kolayca görülebilir ve 2 inç (5 cm) uzunluğa ulaşır. Aslında, evcilleştirilmiş pamuktan elde edilen lifler, herhangi bir bitkinin en uzun hücreleridir.
Pamuk lifleri, büyük uzunluklarının çoğunu sadece 30 günde başarır. Döllenmiş pamuk çiçeğinde küçük hücreler olarak başlarlar. Bir ay kadar sonra olgunlaşan tohum kapsüllerini patlama noktasına kadar doldururlar.
Toptan Kumaş Alanlar. Kumaş iplikleri yapmak için, tek tek lifler birbiri üzerine biner ve bükülür. Daha uzun lifler, kısa olanlardan daha değerlidir, çünkü daha az çakışma gerektirirler ve bu nedenle daha ince ipliklere dokunabilirler. Daha ince ve daha ince iplikler, daha yüksek iplik numarasına sahip kumaşlar yapmak için kullanılabilir – kumaşın inç karesi başına daha fazla sayıda iplik. Yüksek ilmekli kumaşlar ince çarşaflar olarak kabul edilir, bu nedenle daha az ince ve havadar olan diğer kumaşlardan daha pahalı olurlar.
Toptan Kumaş Alanlar. Farklı lif türleri, farklı tipte moleküllerden oluşur. Çoğu hayvansal lifler proteinlerden yapılır. Naylon ve polyester gibi sentetik lifler, genellikle ham yağdan üretilen uzun hidrokarbon zincirlerinden yapılır. Pamuk, diğer birçok bitki lifleri gibi, selüloz adı verilen bir karbonhidrattan yapılır.
Selüloz, bir tür şeker olan glukozdan oluşan bir polimerdir. Glikoz, parlak yeşil kloroplastlarla doldurulmuş pamuk bitkisinin yapraklarında yapılır. Kloroplastlar fotosentez işlemini yürütürler: güneş ışığından gelen enerjiyi, havadaki karbondioksite ve sudan glikoza çevirir.
Toptan Kumaş Alanlar. Glikoz, enzimlerin birçok glikoz molekülünü selüloz yapmak için birbirine bağladıkları olgunlaşan pamuk lif hücrelerine seyahat eder. Selüloz, tüm bitki hücrelerini çevreleyen hücre duvarlarının ana bileşenidir. Pamuk lifleri, çok uzun ve kalın hücre duvarlarının kurumuş kalıntılarıdır.
Pamuk bitkileri, lifleri ince havadan yapar! Bir pamuk lifi kütlesinin çoğu karbon dioksit olarak çıkar. Karbondioksit tabii ki bir sera gazıdır. Pamuklu havlularınız, çarşaflarınız ve tişörtleriniz sadece kendi başlarına değil, aynı zamanda atmosferden birkaç kilo karbondioksit tutuyor kumaş.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.